021-22700332-35

ویزای تحصیلی

اگر  قصد دارید برای ادامه تحصیل راهی خارج از کشور شوید، حالا هر کشوری مثل امریکا، کانادا، انگلیس، هلند و یا کره جنوبی، باید یکسری شرایط و ضوابط مشابه را (با کمی تفاوت) برای اخذ ویزای تحصیلی پشت‌سر بگذارید. در متن راهنمای ویزای دانشجویی با جزییات کامل از روند اقدام ویزای تحصیلی تا شرایط و مدارک لازم و هزینه ویزای تحصیلی آشنا می‌شوید.

ویزای تحصیلی یا دانشجویی چیست؟

ویزا چیست؟ ویزا در اصل سندی (غالبا بصورت مهر و لیبل طلایی بر روی پاسپورت خورده می‌شود) است که توسط کشور مقصد ارائه شده و به فرد اجازه می‌دهد تا برای مدت زمان مشخصی در آنجا بماند. ویزا، روادید یا ویزه انواع مختلفی دارد و همانطور که از نام ویزای تحصیلی (ویزای دانشجویی یا ویزای دانش آموزی) مشخص است به فردی تعلق می‌گیرد که قصد دارد برای گذراندن دوره‌‌های تحصیلی به کشور دیگری سفر کند.

ویزای تحصیلی به دو دسته ویزای تحصیلی کوتاه مدت 3 الی 4 ماهه (برای آموزش زبان و این جور موارد) و ویزای تحصیلی بلند مدت تا پایان دوره تحصیلی (12 ماه و یا بیشتر) تقسیم می‌شود. (البته بعد از اتمام دوره آموزش، دانشجو می‌تواند مدت 40 روز یا سه ماه بعد از تحصیل، بسته به عوامل مختلف، در آن کشور اقامت داشته باشد. و یا با اقدام به گرفتن ویزای کاری بتواند اقامت دائم بگیرد.) آخرین اخبار ویزای تحصیلی را از مون ایمیگریشن بخواهید.

ویزای تحصیلی یا دانشجویی چیست؟

انواع ویزای دانشجویی

‌جدا از نوع زمان‌بندی، ویزای تحصیلی بر اساس سطح عملی به ویزای دانش آموزی برای دانش آموزان زیر دیپلم و ویزای دانشجویی (ویزا لیسانس، ویزا دکترا و..) برای مقاطع بالاتر دیپلم صادر می‌شود.

از آنجا که قرار است در راهنمای گرفتن ویزای تحصیلی هیچ چیزی را از قلم نیاندازیم لازم به ذکر است که در برخی از کشورها، نوع ویزای دانشجویی با توجه به وضعیت تحصیلی و اینکه رشته فنی یا غیر فنی را دنبال می‌کنید، بصورت مجزا دسته‌بندی می‌شود مثلا ویزا پزشکی، ویزای دکترا و از این قبیل موارد.

و مورد دیگر اینکه شما صرفاً یک دانشجوی بین المللی هستید یا یک دانشجوی مبادله‌ای؟ اگر مورد دوم باشد، احتمال اینکه برای گذراندن دوره کوتاه آموزشی، اصلا نیازی به گرفتن ویزا هم نداشته باشید، وجود دارد. (در خصوص این موارد حواستان باشد که با مشاوران مون ایمیگریشن صحبت کنید.)

انواع ویزای دانشجویی

آیا واجد شرایط گرفتن ویزای تحصیلی هستم؟

برای گرفتن ویزای تحصیلی از کجا باید شروع کرد؟ پیش از آنکه برای گرفتن ویزا اقدام کنید، در ابتدا باید چند نکته حیاتی را در نظر داشته باشید:

  • در مورد کشور مقصد تحقیق کنید! آیا آنجا را دوست دارید؟ قوانین کشور و آب و هوا مطابق روحیاتتان هست؟
  • رشته تحصیلی خود را بر اساس توانایی و علایق انتخاب کنید.
  • دانشگاه را انتخاب کنید و با مشاورتان در میان بگذارید که آیا مورد تأیید وزارت علوم است یا خیر.
  • هزینه‌های یک زندگی دانشجویی آرام و بدون استرس را برآورد کنید.

(اگر می‌خواهید به عنوان بازدید‌کننده وارد کاناده شوید و قصد تبدیل ویزا کانادا را دارید، پس از مقاله مربوطه بازدید کنید تا در مورد آن بیشتر بدانید.)

بعد از اپلای تحصیلی برای ویزا اقدام کنید!

اقدام برای دریافت ویزای تحصیلی را باید به مرحله بعد از اپلای یا اخذ پذیرش تحصیلی انتقال داد. یعنی شما باید ابتدا برای اخذ پذیرش تحصیل از دانشگاه یا مراکز تحصیلی مورد نظر تأیید شوید، سپس برای گرفتن ویزا دانشجویی اقدام کنید. درباره رشته، کشور و دانشگاه مورد نظر تحقیق کنید! به سایت دانشگاه رفته و شرایط تحصیل و قوانین نظام آموزشی آن، مخصوصا حد نصاب معدل، رتبه قبولی مدرک زبان، مهلت ثبت نام و مواردی از این قبیل با دقت بررسی کنید. هرچقدر معدل بالاتر باشد و آزمون زبان موفق‌تری داشته باشید، شانس ویزای تحصیلی هم بالاتر است.

برای اپلای تحصیلی باید برای نوشتن  CV (رزومه)، نوشتن SOP (انگیزه نامه)، نامه نگاری با دانشگاه تا اخذ پذیرش با کاربلدها مشورت کنید. پس تا قبل از اینکه از دانشگاه مد نظر پذیرش نشده‌اید برای گرفتن ویزا اقدام نکنید. (اگر گپ تحصیلی داشته باشید، یعنی زمان زیادی از زمان فارغ‌التحصیلی شما گذشته باشد، احتمال اینکه درخواست پذیرش شما در دانشگاه‌های برتر رد شود زیاد است.)

بعد از اپلای تحصیلی برای ویزا اقدام کنید!

شرایط گرفتن ویزای تحصیلی

شرایط درخواست ویزا بسته به کشوری که برای آن درخواست می‌دهید متفاوت است، به عنوان مثال، شرایط گرفتن ویزای دانشجویی آمریکا یا کانادا با سن بالا و گپ تحصیلی کمی سخت و برای کشورهایی مثل روسیه و اوکراین یا ایتالیا آسان‌تر است. البته با برآورد نمره معدل و توان مالی (داشتن پشتیبان مالی قابل قبول) موانع دیگر، کمتر اهمیت پیدا خواهند کرد و شما به راحتی می‌توانید راهی خارج از کشور شوید!

(اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد دریافت ویزای امریکا هستید، از صفحه مربوطه بازدید کنید.)

شرایط گرفتن ویزای تحصیلی کانادا

گرفتن ویزای تحصیلی کانادا در میان تمامی کشورها، پرطرفدارترین است. وجود دانشگاه‌های برتر و مؤسسات آموزشی عالی مهم‌ترین دلیل مهاجرت دانشجویان به این کشور است. شرایط اخذ ویزای تحصیلی کانادا با با کمی سخت‌گیری بیشتر، تقریبا مشابه سایر کشورهای اروپایی است:

  • پذیرش از مؤسسات آموزش عالی مورد تأیید اداره مهاجرت
  • تمکن مالی
  • عدم سوء پیشینه
  • معدل بالا
  • نمره زبان بالا
  • معرفی نامه قوی از دو استاد (در برخی موارد حتی بیشتر)
  • ارائه رزومه قوی
  • ارائه مدرکی که ثابت کند شما قصد اقامت دائم ندارید.

(برای دانستن بیشتر در رابطه با شرایط جدید ویزای کانادا برای ایرانیان، به صفحه مربوطه مراجعه کنید.)

شرایط گرفتن ویزای تحصیلی کانادا

شرایط گرفتن ویزای تحصیلی امریکا

برای اخذ ویزای تحصیلی امریکا شرایط یک مقداری متفاوت است و به جزء سختگیری‌های مشابه دولت کانادا، باید نظر آفیسر مصاحبه کننده را با پاسخ‌های درست و صریح جلب کند. ویزای دانشجویی امریکا در سه دسته F, M و J قرار می‌گیرد. و هر کدام در دو نوع 1 و 2 صادر می‌شوند. فقط اینکه با ویزای تحصیلی امریکا فقط امکان تحصیل دارد.

(برای دانستن بیشتر در مورد روش‌های اخذ اقامت آمریکا از صفحه مربوطه بازدید کنید.)

مدارک لازم برای درخواست ویزای دانشجویی

اگرچه که شرایط و ضوابط هر کشور برای اخذ ویزای دانشجویی متفاوت است. اما به طور کلی یکسری قوانین بین تمامی آن‌ها یکسان است. در درجه اول، شما به یک پاسپورت معتبر نیاز دارید. و اگر به سفر علاقه‌مند هستید، اطمینان حاصل کنید که پاسپورت شما حداقل دو صفحه خالی برای ویزا داشته باشد، در غیر اینصورت حکم گذرنامه منقضی را دارد. در برخی از کشورها پاسپورت باید تا پایان دوران تحصیلی و در برخی دیگر بیش از مدت اقامت، اعتبار داشته باشد. در ادامه مدارک مورد نیاز و الزامی برای اخذ ویزا دانشجویی را برایتان لیست کرده‌ایم:

  • شناسنامه با ترجمه رسمی و کپی شناسنامه
  • فرم درخواست ویزا (توسط مون ایمیگیریشن انجام می‌شود)
  • رزومه (CV)
  • انگیزه نامه SOP (در نگارش انگیزه نامه باید اهداف خود را بیان کنید.)
  • زندگی نامه (در نگارش زندگی نامه باید خلاصه‌ای از مهارت‌ها و سبک زندگی ذکر شود. تمامی حرفه‌هایی که از کودکی آموزش دیده‌اید را متذکر شوید.
  • دو قطعه عکس رنگی
  • ترجمه گواهی دوران تحصیلی (متوسطه، پیش دانشگاهی، کارشناسی و…)
  • گذرنامه معتبر

مدارک لازم برای درخواست ویزای دانشجویی

  • پذیرش نامه

همانطور که در بخش قبل مفصل درباره‌اش توضیح دادیم، به یک پذیرش نامه از دانشگاه مقصد نیاز دارید. پذیرش نامه نشان دهنده‌ی این است که شما در چه دانشگاه و چه رشته‌ای قصد ادامه تحصیل دارید. در اکثر کشورها، بعد از تأیید دانشگاه، درخواست ویزای دانشجویی صادر می‌شود.

(اگر می‌خواهید برای دریافت اقامت دائم کانادا اقدام کنید، پس حتماٌ باید شرایط آن را بدانید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می‌توانید به صفحه مربوطه مراجعه کنید.)

  • آزمون مهارت زبان

برای درس خواندن در دانشگاه باید ثابت کنید که در حرف زدن به زبان مادری کشور مورد نظر مهارت دارید. اگر قصد دارید به یک کشور انگلیسی زبان بروید، متداول‌ترین آزمون‌های مهارت زبان تافل، آیلتس و یا PTE است. با این حال، امکان دارد برای رفتن به کشورهای متفاوت، مشاوران شما را به گرفتن مدرک زبان دیگری راهنمایی کنند. به عنوان مثال، برای گرفتن ویزای تحصیلی آلمان، باید گواهینامه CEFR Certified Levels را داشته باشید. قبل از ثبت نام برای آزمون مهارت زبان، جستجو کنید که دانشگاه مورد نظر، چه آزمونی را به رسمیت شناخته و چه نمره‌ای برای آن‌ها قابل قبول است.

(اگر مایل به مهاجرت به آمریکا هستید، توصیه می‌کنیم که مقاله قوانین جدید شهروندی امریکا را مطالع کنید.)

  • مدارک تمکن مالی

اکثر کشورها مدرک تمکن مالی برای درخواست‌کنندگان تعیین می‌کنند که نشان دهد توانایی مالی برای تحصیل در کشور و همچنین مدیریت هزینه‌های زندگی خود را دارید. برخی از کشورها رقم خاصی را برای هزینه‌های زندگی ارائه می‌کنند و برخی دستورالعمل‌های ثابتی ندارند. بنابراین، قبل از شروع مراحل گرفتن ویزای تحصیلی، مطمئن شوید که چرخه مالی خوبی دارید. معمولا گواهی تمکن مالی شامل موجودی حساب‌های بانکی و معادل سازی آن‌ها بر اساس ارز کشور مقصد، است.

(بیشتر بخوانید: سیتیزن کانادا چیست؟)

  • اثبات حسن نیت متقاضی

برای اخذ ویزای تحصیلی، باید اثبات کنید که شما دانشجو هستید و واقعا برای مقاصد آموزشی مهاجرت می‌کنید. این کار برای دانشجویان در حال تحصیل، با تأییدیه دانشگاه و مؤسسه آموزشی امکان‌پذیر است اما برای افرادی که فاصله زیادی از زمان فارغ‌التحصیلی آن‌ها گذشته، کمی متفاوت است.

(در صورتی که می‌خواهید به آمریکا مهاجرت کنید، پس بهتر است مقاله راه‌ های مهاجرت به آمریکا را بخوانید تا بیشتر در این مورد بدانید.)

هزینه ویزای دانشجویی

هزینه ویزای تحصیلی در کشورهای مختلف، کاملا متفاوت است و توسط وزارت امور خارجه آن کشور تعیین می‌شود. مثلا قیمت ویزای تحصیلی کشورهای اروپایی در سال پیش حدود 122 یورو، هزینه ویزای تحصیلی کانادا 1200 یورو و هزینه ویزای تحصیلی آمریکا 185 دلار بود. و جدا از هزینه‌ای که باید پیش از مصاحبه و درخواست به کنسولگری واریز کنید، اکثر دانشگاه‌ها هزینه ترم اول را هم مطالبه می‌کنند.

(بیشتر بخوانید: چگونه به کانادا مهاجرت کنم؟)

هزینه ویزای دانشجویی

فرآیند مصاحبه ویزای دانشجویی

پاسخ‌های شما در مصاحبه ویزا تحصیلی بسیار مهم است و سرنوشت ویزای شما را تعیین می‌کنند. نگران نباشید! سوالات نسبتاً ساده هستند و برای آزمایش توانایی شما برای زندگی و تحصیل در خارج از کشور طراحی شده‌اند. سوالاتیکه در مصاحبه ویزا با آن‌ها روبرو می‌شوید در درجه اول از نظر مالی، دلیل انتخاب رشته خاص، سوابق تحصیلی و حرفه‌ای‌ و در ادامه مربوط به برنامه‌های شما پس از اخذ مدرک در کشور مورد نظر، احتمالا پیشینه خانوادگی و اهداف آینده شما خواهد بود.

(آیا می‌دانستید به عنوان دانشجوی بین‌المللی به مدت موقتی می‌توانید در کانادا کار کنید؟ برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله ویزای کار کانادا مراجعه کنید.)

مراحل ارسال مصاحبه برای ویزای دانشجویی

نتیجه مصاحبه ویزای تحصیلی، می‌تواند پذیرفته یا رد شود. افسر اخذ ویزا، پاسپورت شما را نزد خود نگه می‌دارد و یا در تاریخ مشخصی با مهر  ویزا به شما تحویل دهند. یا با صدور فرم 214(b)، ویزای شما را رد کند. در چنین اتفاق ناگواری، امید خود را از دست ندهید و اصلا با اداره بحث نکنید. این تصمیم را با مهربانی بپذیرید و از کنسولگری خارج شوید. اقدامات شما ممکن است بر تصمیم آن‌ها در مصاحبه‌ی بعدی تأثیر بگذارد.

(اگر قصد دارید به عنوان بازدیدکننده وارد کانادا شوید، حتماٌ مقاله قانون جدید ویزای توریستی کانادا را بخوانید.)

مراحل ارسال مصاحبه برای ویزای دانشجویی

درخواست وام دانشجویی

اگر قصد دارید برای وام تحصیلی درخواست دهید، توصیه می‌شود که تمام مراحل درخواست ویزای دانشجویی خود را 6 ماه قبل از شروع ترم اول شروع کنید. تا زمان کافی برای مدیریت امور مالی، درخواست وام و متعاقباً رزرو تاریخ برای مصاحبه ویزای تحصیلی خواهید داشت. فقط حواستان باشد که فرصت‌های محدودی برای مصاحبه ویزا وجود دارد، بنابراین بدون اینکه فرصت را از دست دهید، تاریخ مصاحبه را از قبل رزرو کنید.

(بیشتر بخوانید: ویزای اکسپرس اینتری کانادا چیست؟)

برای گرفتن ویزای دانشجویی از کجا شروع کنم؟

پیش از اقدام برای گرفتن ویزای تحصیلی، باید ابتدا به دنبال پذیرش در دانشگاه باشید. در اکثر کشورها به دنبال پذیرش دانشگاه، اخذ ویزای دانشجویی آسان می‌شود. عوامل پذیرش یا عدم پذیرش به موارد زیر بستگی دارد:

  • ملیت شخص
  • کشور مقصد
  • رشته مورد نظر
  • دانشگاه
  • تمکن مالی

(آمریکا با تبدیل ویزای امریکا به بازدیدکنندگان آن کشور امکان مهاجرت به آمریکا را می‌دهد. اگر می‌خوهید در این مورد بیشتر بدانید، به صفحه مربوطه مراجعه کنید.)

برای گرفتن ویزای دانشجویی از کجا شروع کنم؟

از کجا برای درخواست ویزای دانشجویی اقدام کنم؟

  • برای گرفتن ویزا می‌توان بصورت آنلاین به سایت یا حضوری به کنسولگری کشور مقصد یا خدمات مهاجرتی معتبر مراجعه کرد.
  • هنگامی که تمام مدارک را آماده کردید، برای درخواست ویزای تحصیلی در خارج از کشور به وب سایت سفارت مراجعه کرده و فرم درخواست را با دقت پر کنید. درخواست‌ها و پاسخ‌ها، نقش اساسی در پذیرش / رد و یا تاخیر ویزای تحصیلی شما دارد. برای ثبت بیومتریک باید حتما به صورت حضوری به سفارت مراجعه کرد.

(در صورتی که مایل به راه اندازی کسب و کار خود در آمریکا هستید، حتماٌ مقاله ویزای استارتاپ امریکا را مطالعه کنید.)

چه زمانی برای ویزای دانشجویی اقدام کنیم؟

  • چه زمانی برای گرفتن ویزای تحصیلی اقدام کنیم؟ آیا باید بلافاصله پس از دریافت پذیرش اقدام کرد؟ جواب این پاسخ بله است، حتی اگر فرصت زیادی داشته باشید! به عنوان مثال، برای ویزای دانشجویی F-1 (برای تحصیل در ایالات متحده) حداکثر 120 روز قبل از شروع کلاس‌ها درخواست دهید. برای اطلاعات دقیق‌تر، باید به وب سایت‌ سفارت کشور مورد نظر مراجعه کرد. اما در کل، برای اینکه تمامی مدارک را در کمال آرامش تکمیل کنید، بهتر است سریعا بعد از اپلای، خود را آماده‌ی سفر کنید.

(برای بهره‌مندی از خدمات درمانی کانادا شما باید برای ویزا پزشکی کانادا اقدام کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه مربوطه مراجعه کنید.)

آیا بین مدت اعتبار ویزای تحصیلی و حداکثر اقامت تفاوتی وجود دارد؟

  • بله، تاریخِ روی ویزا و پاسپورت نشانگر زمان اعتبار ویزا است. به عنوان مثال، ویزای توریستی امریکا برای ده سال اعتبار دارد و نهایتا بعد از شش ماه باید کشور را ترک کنید.

آیا بین مدت اعتبار ویزای تحصیلی و حداکثر اقامت تفاوتی وجود دارد؟

آیا می‌توانم ویزای تحصیلی را تمدید کنم؟

  • بله، اکثر کشورها اجازه تمدید ویزای تحصیلی را می‌دهند. با این حال، برخی از شرایط وجود دارد که باید به دقت آن‌ها را رعایت کنید. به عنوان مثال، اگر برای تمدید ویزای تحصیلی امریکا درخواست می‌کنید، باید دانشجوی تمام وقت باشید. و همانطور که در بخش‌های قبل هم گفته شد، ویزا برای پروسه زمانی خاصی ارائه می‌شود؛ و در صورتی‌که دانشجو نیاز به اقامت بیشتری دارد، باید یک ماه پیش از زمان منقضی‌، برای تمدید ویزای دانشجویی اقدام کند.

(یکی از راه‌های گوناگون مهاجرت به آمریکا گرفتن ویزا تجاری آمریکا است که برای دانستن بیشتر در مورد آن می‌توانید از صفحه مربوطه بازدید کنید.)

هزینه گرفتن ویزا تحصیلی چقدر است؟

  • چقدر باید برای ویزای دانشجویی بپردازم؟ هزینه گرفتن ویزا در کشورهای مختلف متفاوت است. مثلا برای درخواست ویزای دانشجویی F-1 آمریکا، باید هزینه ای معادل 160 دلار نیز بپردازید. بسته به وضعیت شما، مقامات آمریکایی به شما اجازه می‌دهند این هزینه را به صورت آنلاین، در محل در مرکز درخواست ویزا یا از طریق حواله بانکی پرداخت کنید. شما باید هزینه 350 دلاری SEVIS را بپردازید. خوشبختانه دانشجویان ایرانی برای ویزای آمریکا، نیازی به دریافت بیمه درمانی نخواهند داشت.

(اگر می‌خواهید برای درمان به آمریکا سفر کنید، توصیه می‌کنیم که مقاله ویزای درمانی آمریکا را بخوانید.)

هزینه گرفتن ویزا تحصیلی چقدر است؟

چه مدارکی برای گرفتن ویزای دانشجویی لازم است؟

  • هنگامی که برای ویزای خود درخواست می‌‌دهید، یکی از مهم‌ترین چیزهایی که باید توانایی خود را در آن ثابت کنید، داشتن پول کافی یا پشتیبان مالی خوبی است. و مورد دیگری اینکه باید به اندازه کافی خوب انگلیسی صحبت کنید!

(اگر شما می‌خواهید در کانادا تتجارت یا معامله‌ای انجام دهید نیاز به ویزای تجاری کانادا دارید که برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این ویزا می‌توانید به صفحه مربوطه آن مراجعه کنید.)

آیا بدون مدرک زبان هم می‌توان ویزای دانشجویی گرفت؟

  • داشتن مدرک زبان و سطح نمره آن، دقیقا بستگی به دانشگاهی که حضور شما را برای ادامه تحصیل تأیید کرده است، برمی‌گردد. بنابراین پیش از اقدام برای اخذ ویزای تحصیلی، باید شرایط و ضوابط دانشگاه مورد مورد نظر بررسی شود.

بهترین کشورها برای مهاجرت تحصیلی کدامند؟

  • کانادا، آمریکا، چک، انگلستان، چک، اتریش، نیوزیلند، استرالیا، آلمان و کره جنوبی جزء بهترین‌ها هستند.

(اگر می‌خواهید در آمریکا سرمایه گذاری کنید، اول باید ویزا سرمایه گذاری امریکا را تهیه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد به صفحه مربوطه مراجعه کنید.)

خانواده من هم می‌توانند با من مهاجرت کنند؟

  • بله، خانواده دانشجو می‌توانند با او همراه شوند، فقط اینکه آن‌ها باید برای گرفتن نوع دیگری از ویزا اقدام کنند.

(برای همراهی خانواده والدین دانشجو نیاز به ویزای والدین کانادا دارند. اگر شما می‌خواهید در مورد این ویزا بیشتر بدانید، به مقاله مربوطه مراجعه کنید.)

آیا می‌توان با ویزای دانشجویی کار کرد؟

  • بله، کار با ویزای دانشجویی امکان‌پذیر است. فقط اینکه قوانین (ساعات کاری) در کشورهای مختلف متفاوت است.

(ویزای کاری امریکا شرایط خاصی از متقاضی می‌خواهد. اگر میل به کسب اطلاعات بیشتر در این مورد هستید به صفحه مربوطه مراجعه کنید.)

آیا برای گذراندن دوره آموزشی کوتاه مدت باید ویزای تحصیلی گرفت؟

  • در برخی از کشورها، امکان گذراندن دوره کوتاه آموزشی بدون ویزا بر اساس توافق‌نامه بین دو کشور، وجود دارد.

(اگر قصد گرفتن گذرنامه کانادا را دارید، پس حتماٌ از صفحه مربوطه آن برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرایط اخذ این گذرنامه بازدید کنید.)

لینک ‎‎های مهم